Informatie over verstandelijke en/of lichamelijke beperking

Epilepsie:
http://www.hetklokhuis.nl/algemeen/epilepsie
In de aflevering over epilepsie kun je zien wat epilepsie is. Kinderneuroloog Kees legt aan Maurice uit dat epilepsie niet alleen verschillende oorzaken heeft, maar ook veel verschijningsvormen kent. Inge heeft een paar keer per week een aanval en soms zijn die voor andere mensen niet eens te herkennen. Ze vertelt aan Maurice hoe dat voelt.

Syndroom van Down: 

Noa Heeft Het Downsyndroom:
Zoë en Noa ontmoeten elkaar op zomerkamp en al spoedig zijn ze de beste vriendinnen, ondanks het feit dat Noa een meisje is met het downsyndroom. De meisjes ontdekken al snel dat ieder kind zijn talenten heeft en dat we door mekaar te helpen onze angsten en onzekerheden kunnen overwinnen. Dit boek tracht de taboes te doorbreken die er bestaan rond het downsyndroom tussen kinderen en hun opvoeders.

Verstandelijke beperking:
https://www.bol.com/nl/p/help-mijn-zus-is-gek/1001004008490241/
Julia moet gaan eten bij tien kwijlende en kliederende verstandelijk gehandicapten. Haar zus Emmy is een van hen. Emmy is veertien, maar kan bijna niks. Ze zegt alleen 'huuh' en speelt voortdurend met haar vingers. Dat went nooit, vindt Julia. Tot ze op het etentje Ben ontmoet, dan wordt alles anders. Hij is op bezoek bij zijn zus Merel, die het syndroom van Down heeft. Best grappig, vindt hij die rare, wilde kinderen. Maar hij wil er ook wel even uit. Stiekem fietsen ze het bos in, samen met hun zussen op speciale driewielers. Dat hadden ze beter niet kunnen doen. De ene zus poept in haar luier, de andere loopt weg. En als ze het allemaal zelf proberen op te lossen, raken ze alleen nog meer in de problemen. Echt één grote rampdag, of toch niet?

Overig:

Pony aan zee, Ella Weisbrod (2005)
Josje en Jelle en hun moeder zijn aan het eten als er wordt gebeld: twee politieagenten staan voor de deur, met slecht nieuws. Hun vader heeft een ongeluk gehad. In een politieauto worden ze snel naar het ziekenhuis gebracht. Wat verandert er allemaal als je vader in een rolstoel terechtkomt? Het wordt nooit meer zoals vroeger, maar Josje en Jelle ontdekken ieder op hun eigen manier dat een vader in een rolstoel niet zielig is, omdat hij hun vader is en blijft.