Soms kun je wel wat hulp gebruiken

Hoe zorg je nou goed voor jezelf? En welke ondersteuning is er voor je?

Deel je zorg
Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen.

Bespreek het op school of op je werk
Vertel aan je leraar, mentor, decaan of leidinggevende over je thuissituatie. Door te laten weten dat je iemand om je heen hebt die zorg nodig heeft, groeit het begrip voor jou. Bijvoorbeeld als je een keer iets niet af hebt of er een keer niet bent. Ook kan je omgeving dan meedenken of er dingen zijn die jou kunnen helpen.

Geef aan wanneer het te veel is
Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar echt nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Vraag dan om hulp bij de Mantelzorglijn, wij kunnen je doorverwijzen naar iemand in jouw omgeving die je verder kan ondersteunen. Ook kun je je zorgen of problemen bespreken met de zorgprofessionals van jouw familielid. Zo komt er meer begrip voor elkaar en kunnen er oplossingen worden bedacht waarmee jij geholpen bent.

Blijf leuke dingen doen
Het blijft lastig, want je bent al zo druk. Maar tijd voor jezelf is heel belangrijk! Ga als het even kan lekker sporten en probeer met vrienden te blijven afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor.

Zoek informatie
Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Het is voor jezelf dan prettig hierover vragen te stellen aan je familie, huisarts of een verpleegkundige. De antwoorden kunnen je geruststellen.

​Vraag om advies of informatie of lucht je hart
Wil je informatie over (jong) mantelzorgen, zoek je advies of wil je gewoon je verhaal kwijt? Je kunt altijd appen of bellen met Merel (06-17309182) en Tanja (06-83668180) van het steunpunt. De mantelzorglijn kun je bereiken via 030 - 760 6055 (ook via Whatsapp) of per mail: mantelzorglijn@mantelzorg.nl. Ook kun je je ervaring delen met andere jonge mantelzorgers via de Facebookpagina van MantelzorgNL.

Speciale tips voor jou in deze Corona-tijd: https://mantelzorg.nl/pagina/voor-mantelzorgers/jonge-mantelzorgers/jonge-mantelzorgers-corona.