Praat met iemand die je vertrouwt

Het helpt om je hart te luchten en om te horen hoe anderen in je gezin de situatie beleven. Is dit binnen je gezin moeilijk? Denk dan eens aan een vriend of vriendin of iemand van school bijvoorbeeld je mentor of een leraar waarmee je het goed kunt vinden. Als je jouw gevoelens eenmaal onder woorden hebt gebracht, voelen ze vaak minder eng of zwaar. 

Zoek informatie over de ziekte of beperking

Weten wat er aan de hand is, geeft meer grip op de situatie. Als je bijvoorbeeld weet waarom het gedrag van je broer met autisme bijvoorbeeld anders is, helpt dit de situatie beter te begrijpen. Het maakt het niet altijd makkelijker maar wel duidelijker. Voor informatie over verschillende ziektes of beperkingen kun je bijvoorbeeld terecht bij je huisarts of een gespecialiseerde verpleegkundige. Kijk ook even bij: ’Boeken en web' op deze website voor links naar de verschillende ziektebeelden.

Accepteer hulp

Slokt de zorg veel van je tijd en energie op? Ga dan samen met je ouders op zoek naar (professionele) hulp, bijv. een thuiszorgorganisatie zodat jouw rugzakje minder vol is en je tijd en energie overhoudt voor je eigen leven. 

Schakel bijvoorbeeld een zorgvrijwilliger in van Steunpunt Mantelzorg Zuid zodat je moeder, vader, broer of zus leuk gezelschap heeft en jij met een gerust hart tijd door kunt brengen met je vrienden. 

En wist je dat de mantelzorgmakelaar van het steunpunt jou en je familie met alle regeltaken kan helpen? Moeten er moeilijke formulieren ingevuld worden? Of moeilijke beslissingen genomen worden? Anja Mullenders, mantelzorgmakelaar helpt jullie graag: a.mullenders@mantelzorgzuid.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden.  

Zorg goed voor jezelf

Je kunt de zorg voor de ander het beste volhouden als je ook goed voor jezelf zorgt. Zorg daarom voor genoeg beweging (sport) en probeer zo gezond mogelijk te eten. Neem anderen in vertrouwen en breng tijd door met mensen die je energie geven. Geef thuis aan wanneer je voor hen klaar kunt staan. Dat is niet egoïstisch maar nodig om je taken thuis vol te houden. 

Ontmoet andere jonge mantelzorgers

Zoek contact met andere jongeren die ook zorgen voor een gezinslid. Vaak heb je aan een half woord genoeg en geeft het een prettig gevoel andere jongeren te ontmoeten die precies snappen wat jij bedoelt en meemaakt. Wil jij ook andere jonge mantelzorgers ontmoeten? Kijk even bij 'Activiteiten' op deze website. Je bent van harte welkom!