« Terug naar overzicht

Respijtzorg; gun jezelf een pauze!

Zorgt u intensief voor een naaste die chronisch ziek is of een beperking of verslaving heeft? Dan is het belangrijk om ook uw eigen leven in balans te houden. Dat is beter mogelijk wanneer u af en toe vrij neemt van de mantelzorgtaken. Door een pauze in te lassen en de zorg tijdelijk over te dragen aan anderen. Deze vorm van mantelzorgondersteuning wordt respijtzorg of vervangende mantelzorg genoemd. Dankzij zo’n pauze houdt u de zorg voor uw naaste langer vol.

Een pauze doet goed!
In de reeks ‘Respijtzorg; gun jezelf een pauze!’ maakt u kennis met mantelzorgers die de zorg voor hun naaste op verschillende manieren met anderen delen. In dit eerste artikel maakt u kennis met Tiny en Hans. Zij delen hun zorg met vrijwilligers van Steunpunt Mantelzorg Zuid.

Tiny deelde de zorg voor haar terminaal zieke man met Ria
Tiny: “Vorig jaar verloor ik mijn man aan kanker. Veel emoties zijn de revue gepasseerd. Verdriet en angst maar ook blijdschap en dankbaarheid. Dankbaar voor alle mensen die er in deze moeilijke periode voor ons waren. Mijn dochters, maar ook Ria, onze vrijwilliger van Steunpunt Mantelzorg Zuid. Zij was er elke week voor mijn man en zo ook voor mij. Dankzij haar bezoekjes kon ik iedere week even naar de markt. Lekker rondslenteren en rondneuzen. Even los van de zorg. Wat deed het mij goed dat iemand die ik voorheen niet kende, dit voor ons wilde doen. Deze momenten gaven mij rust in deze verdrietige periode.”

Ans neemt met plezier de zorg voor Thea van Hans over
Hans: “Mijn vrouw Thea heeft dementie. Alhoewel de zorg intensief is, zorg ik met liefde voor haar. En de zorg voor Thea deel ik sinds een tijdje met Ans, een vrijwilliger van Steunpunt Mantelzorg Zuid. Tijdens de eerste kennismaking was er direct een klik tussen Thea en Ans. Zij houden beiden van wandelen en dat doen ze dan ook regelmatig. Vanwege de dementie kan Thea niet meer alleen wandelen. De weg terugvinden is vaak een probleem waardoor er paniek ontstaat. Thea vergeet veel van de afgelopen jaren, maar weet erg veel te vertellen over 30 jaar geleden. Deze dingen deelt ze met Ans. Ze geniet met volle teugen van deze gesprekken en wandelingen. En niet onbelangrijk; zo kan ik met een gerust gevoel lekker werken in mijn moestuin. Thea is in goede handen. “

Gun jezelf een pauze!
Zorgt u intensief voor een naaste en hebt u ook, af en toe, behoefte aan een mantelzorgpauze? Steunpunt Mantelzorg Zuid denkt graag met u mee over de verschillende mogelijkheden op dit gebied. U kunt ons bereiken via info@mantelzorgzuid.nl of via 043-321 50 46.