« Terug naar overzicht

Dichtbij Mantelzorg 14: het verhaal van Jos en Treesje

Jos zorgt al sinds 24 februari 2008 voor zijn vrouw Treesje. Zij krijgt op die dag een ernstig CVA. Na een lang traject (opnames in ziekenhuis en revalidatie) komt ze in maart 2009 weer naar huis. Het advies om haar op te nemen in een verzorgingshuis is niet aan Jos besteed. Eerst wil hij proberen of hij thuis samen met professionele zorg de zorg kan leveren die zijn vrouw nodig heeft.

Dat is gelukt, tot op de dag van vandaag. Maar dat de zorg voor Treesje sinds die tijd het leven van Jos behoorlijk heeft bepaald moge duidelijk zijn. Want Treesje is halfzijdig verlamd, hierdoor incontinent en aan een rolstoel gebonden. Verder is ze haar logica kwijt en valt haar waarneming aan de linkerkant weg waardoor Jos haar niet alleen kan laten.

Jos: “Mijn leven is ingrijpend veranderd want ik ben mijn vrijheid kwijtgeraakt. Ik kan bijvoorbeeld niet spontaan een ritje met mijn motorvrienden maken omdat ik eerst opvang voor mijn vrouw moet regelen. Als ik ergens op bezoek wil gaan, dan moet ik rekening houden met de momenten waarop Treesje thuis is. Ook moet ik altijd rekening houden met eventuele extra reistijd door files of een andere oorzaak want ik moet wel op tijd thuis zijn voor als de taxi met Treesje arriveert. In de avonduren kan ik zelden weg omdat ik haar niet alleen kan laten. Wil ik weg dan moet ik altijd tijdig opvang regelen en dit is niet altijd gemakkelijk. Hierdoor is sporten in de avonduren voor mij niet mogelijk.

Op de vraag hoe het eigenlijk met hemzelf gaat antwoordt Jos het volgende:

“Op zich gaat het goed met me hoewel ik momenteel merk dat mijn emmertje behoorlijk vol is. Ik merk ook dat mijn relatie met mijn vrouw hierdoor gewijzigd is. Eerst van partner en levensgezel naar 24 uurs verzorgende. Ons huwelijk lijdt er momenteel ook onder omdat ze door haar hersenbeschadiging honderd keer hetzelfde tegen me zegt waardoor er bij mij een vorm van irritatie ontstaat. Daarnaast kan ik niet meer met Treesje overleggen over zaken zoals de aankoop van een auto of de inrichting van het huis.

Ik zorg voor Treesje omdat ik haar niet kwijt wil. Je doet gewoon datgene voor haar wat zij ook de eerste dertig jaar van ons huwelijk heeft gedaan: klaar staan voor jou en zorgen voor jou.

Maar dit lukt me alleen als ik mezelf helemaal wegcijfer en de ander (Treesje) als belangrijkste element in mijn leven blijf zien. Ik zal in principe continu klaar moeten staan om haar te helpen haar leven te leven zoals ze dat graag wil zonder acht te slaan op mijn eigen genoegens en plezieren.

Ik zou bijvoorbeeld graag met een camper over de wereld willen trekken maar dit is momenteel niet mogelijk omdat ik Treesje niet mee kan nemen omdat ze wagenziek wordt. En ik zou graag eens route 66 met mijn zoon willen rijden, maar waar wie zorgt er dan voor Treesje, los van de centen die het kost.

Dus ik probeer mijn accu op te laden door in mijn werkplaats dingen te maken waar ik plezier aan beleef en waarmee ik iemand anders een plezier kan doen. Dat geeft veel genoegdoening. Ik heb wel af en toe hulp van mijn kinderen. Meer wil ik ook niet, want ik ben degene die de zorg op zich heeft genomen, dus ik moet het ook volbrengen. En verder houdt mijn zus die uit de verpleging komt, me regelmatig een spiegel voor, zodat ik met beide benen op de grond blijf”.

Jos heeft een tip voor andere mantelzorgers; “Vraag je regelmatig af of datgene wat je doet ook goed is voor de ander. Momenteel merk ik dat er meer negatieve spanning in mijn huwelijk zit dan 5 jaar geleden. Ik denk dat mijn emmertje toen nog pas half vol was en nu is het bijna geheel vol. Je zult zelf moeten bepalen waar de grens ligt met alle consequenties van dien. Voor mij is deze grens bereikt. Ik heb daarom met Treesje afgesproken dat ze, zodra er een fijne plek voor haar is, wordt opgenomen. Want het valt me steeds zwaarder om haar de zorg te geven die ze verdient”.

Zorgt u ook intensief voor een naaste en heeft u iemand nodig die met u meedenkt en eventueel regeltaken van u overneemt? Bel of mail ons dan via 043 -321 50 46 of info@mantelzorgzuid.nl.