« Terug naar overzicht

Dichtbij mantelzorg: het verhaal van Math

We nodigen mantelzorgers uit om, aan de hand van een aantal vragen, hun verhaal met ons te delen. Je verhaal vertellen en delen met anderen geeft ruimte in je hoofd. Verder hopen we dat de openhartige verhalen van mantelzorgers anderen een hart onder de riem steken of misschien wel inspireren.

Lees hier deel 8 van onze rubriek ‘Dichtbij Mantelzorg’, over Math. Hij is mantelzorger van zijn vriendin. Zij heeft Alzheimer.

Als je iets echt wilt…..

Mijn naam is Math Schepers en ik ben in Stein geboren en getogen. Na 45 jaar ben ik weer in Stein komen wonen om te zorgen voor mijn vriendin die op haar 58ste Alzheimer kreeg. Dat is nu vier jaar geleden. Ze begon van alles te vergeten op haar werk, waar ze zelf zorgde voor mensen met dementie. Ze weet dus wat haar te wachten staat.

De zorg voor mijn vriendin heeft ervoor gezorgd dat ik mijn werk in het groenonderhoud niet meer kon uitvoeren op de manier die ik gewend was. In de ochtend heeft ze namelijk mijn zorg nodig. Wassen, verschonen, medicatie geven, mee naar de arts… Daarom ben ik op zoek gegaan naar andere mogelijkheden om werk te kunnen combineren met de mantelzorg voor mijn vriendin.

Tijdens mijn werk in het groenonderhoud heb ik ervaring opgedaan in het slijpen van mijn eigen gereedschap. Tot mijn geluk bleek ik hier feeling voor te hebben. Ik ben een aantal cursussen gaan volgen en heb mij zo het slijpen verder eigen gemaakt. Op 1 november 2020 ben ik dan ook mijn eigen slijpservice begonnen. Ik doe dit vanuit mijn schuurtje aan huis. Door aan huis te werken kan ik op de dagen dat mijn vriendin niet naar de dagopvang gaat, voor haar zorgen.

Na mijn verhuizing heb ik mij geregistreerd als mantelzorg bij Steunpunt Mantelzorg Zuid. Ik vind het fijn om bijvoorbeeld in een groepje lotgenoten ervaringen te delen en je hart te luchten. Ik snap overigens wel dat anderen zich niet laten registreren als mantelzorger; je doet het voor je partner en vindt dat heel normaal.

Ik denk dat het bekend is dat mantelzorg best zwaar kan zijn, maar het is ook heel mooi. Ik wil mensen graag meegeven dat, wanneer dit mogelijk is, je je werk kunt aanpassen zodat je meer ruimte krijgt voor je werk als mantelzorger.  
Mijn boodschap is dan ook: als je iets echt wilt zijn er altijd mogelijkheden om dit ook echt te bereiken.

Math Schepers
Slijpservice (0616871534)