« Terug naar overzicht

Prinsjesdag 2021

Op Prinsjesdag heeft het kabinet de miljoenennota gepresenteerd. Wat merkt u hiervan in uw portemonnee? Hieronder een aantal zaken dat gaat veranderen. Het complete overzicht vindt u hier!

De zorgpremie gaat omhoog
De zorgpremie is het bedrag dat je betaalt aan de zorgverzekeraar om verzekerd te zijn. Dit bedrag gaat volgend jaar omhoog met zo'n €2,75 per maand. Dit is ongeveer €33,- per jaar. Het kabinet bepaalt de uiteindelijke premie niet. Dit doen zorgverzekeraars zelf in november. Dan weet u wat u precies gaat betalen en kunt u nog besluiten over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Eigen risico blijft gelijk
Het verplichte eigen risico blijft in 2022 dus staan op € 385,-.

Zorgtoeslag
De zorgtoeslag stijgt volgend jaar voor mensen met een laag inkomen: + 3,00 euro per maand (alleenstaanden) en + 3,33 euro per maand (toeslagpartners). De maximale zorgtoeslag voor een alleenstaande komt dan uit op ongeveer 110,- euro in de maand. Voor toeslagpartners is dat zo’n 211 euro.

Wijzigingen basispakket
Een volledig overzicht vindt u hier. De volgende wijziging is belangrijk voor mensen met Long Covid klachten.
Er zijn veel mensen die na Covid-19 nog klachten of beperkingen overhouden, zoals vermoeidheid of benauwdheid. Dit noemt men ook wel ‘Long Covid’. Patiënten met Long Covid hadden in 2021 recht op extra dekkingen uit het basispakket. In 2022 wordt deze regeling verlengd, maar voorlopig alleen tot augustus. Via de herstelzorgregeling kan gebruik worden gemaakt van verschillende paramedische zorg.

Bron: PGGM