Activiteiten

Maart

Alzheimercafé Vaals: De mantelzorgmakelaar.

Woensdag 20 Maart / 15.00 - 16.30 uur / ZC Langedael / Bloemendalstraat 148 / Vaals

De mantelzorgmakelaar helpt bij allerlei regeltaken op het gebied van zorg, welzijn wonen en/of financiën. Welke ondersteuning kunt u krijgen via de gemeente, hoe schakelt u de thuiszorg in, bestaan er vergoedingen als u extra zorg nodig hebt of gebruik maakt van dagbesteding? Deze vragen en meer, de mantelzorgmakelaar komt hierover vertellen. En natuurlijk wordt u van harte uitgenodigd uw vragen voor te leggen. Gastspreker: Mantelzorgmakelaar Steunpunt Mantelzorg Zuid.

April

Alzheimercafé Maastricht: Parkinson en dementie

Woensdag 3 April / 19.30 - 21.00 uur / Athos / Athoslaan 12 A / Maastricht

Wat is Parkinson? En wat is Parkinson dementie? Tijdens deze avond wordt ingegaan  op de combinatie Parkinson en dementie en worden naast informatie, verschillende praktische handvatten gegeven.

Alzheimercafé Stein: In gesprek over dementie

Dinsdag 9 April / 19.30 - 21.00 uur / Woonzorgcentrum Moutheuvel / Heerstraat Centrum 45 / Stein

Samen in gesprek over de gevolgen van dementie voor de persoon met dementie en zijn/haar mantelzorger.

Alzheimercafé Vaals: Contact hebben en houden

Woensdag 17 April / 15.00 - 16.30 uur / ZC Langedael / Bloemendalstraat 148 / Vaals

Vroeg of laat krijgen mensen met dementie problemen met spreken en taal. Je naaste kan woorden niet meer vinden, bouwt onsamenhangende zinnen, of gebruikt verkeerde woorden. Moeite met praten kan twee oorzaken hebben: een taal-of een spraakprobleem. Beide problemen vragen om een andere (creatieve) benadering. Gastspreker: Annette Hendrix, wetenschappelijk onderzoeker en kunstenaar.

Mei

Alzheimercafé Maastricht: Gedrag en dementie

Woensdag 1 Mei / 19.30 - 21.00 uur / Athos / Athoslaan 12 A / Maastricht

Eén van de kenmerken van dementie is gedragsveranderingen en deze worden vaak als meer belastend ervaren dan de geheugenproblemen. Wat voor effect hebben gedragsproblemen op de omgeving van de persoon met dementie en hoe ga je hier mee om? Tijdens deze avond worden daarom verschillende handvatten en tips geboden om op een zo prettig mogelijke manier om te gaan met bepaalde gedragingen.

Alzheimercafé Stein: Als thuiswonen niet meer gaat.

Dinsdag 14 Mei / 19.30 - 21.00 uur / Woonzorgcentrum Moutheuvel / Heerstraat Centrum 45 / Stein

Als thuiswonen niet meer gaat. Wat moet je regelen en waar kun je terecht?

Alzheimercafé Stein: Als thuiswonen niet meer gaat.

Dinsdag 14 Mei / 19.30 - 21.00 uur / Woonzorgcentrum Moutheuvel / Heerstraat Centrum 45 / Stein

Als thuiswonen niet meer gaat. Wat moet je regelen en waar kun je terecht?

Alzheimercafé Vaals: Levend verlies

Woensdag 15 Mei / 15.00 - 16.30 uur / ZC Langedael / Bloemendalstraat 148 / Vaals

Met een naaste met dementie begint het afscheid nemen en het rouwen al lang vóór je haar/hem verliest aan de dood. Je naaste gaat steeds minder lijken op de persoon die hij ooit was en je kunt steeds minder contact met hen krijgen. Hierdoor neem je beetje bij beetje afscheid van de persoon. Onder begeleiding van een gastspreker en een ervaringsdeskundige wordt dit thema besproken.

Dialogen rond dementie: 'Invloed van dialect op thuisgevoel en welzijn' 

Woensdag 15 Mei / 19.00 - 20.30 uur / Greepzaal op niveau 4 van het MUMC+

Alzheimer Centrum Limburg organiseert jaarlijks een serie Dialogen rond Dementie. De dialoog op woensdag 15 mei heeft als onderwerp: 'Invloed van dialect op thuisgevoel en welzijn'. Gastspreker is drs. Jolien Makkinga. De lezing vindt plaats van 19.00 tot 20.30 uur in de Greepzaal op niveau 4 van het MUMC+. De toegang is gratis en de zaal is open om 18.30 uur. Aanmelden is niet nodig. 

Juni

Alzheimercafé Maastricht: Dementie en de notaris

Woensdag 5 Juni / 19.30 - 21.00 uur / Athos / Athoslaan 12 A / Maastricht

Wat kan de notaris betekenen voor mensen met dementie en hun naasten en welke zaken zijn belangrijk om te regelen? Deze avond zal een notaris te gast zijn en vertellen over zijn rol en allerlei juridische zaken waar u mee te maken kunt krijgen.

Alzheimercafé Stein: Feestelijke afsluiting van het seizoen

Dinsdag 11 Juni / 19.30 - 21.00 uur / Woonzorgcentrum Moutheuvel / Heerstraat Centrum 45 / Stein

We sluiten samen het seizoen af tijdens een gezellige, feestelijke bijeenkomst. 

Alzheimercafé Vaals: Slaapgedrag

Woensdag 19 Juni / 15.00 - 16.30 uur / ZC Langedael / Bloemendalstraat 148 / Vaals

Naarmate de dementie vordert, verandert het slaapritme van je naaste. Dat kan zich uiten in heel vroeg of juist heel laat naar bed gaan, onrustig slapen, ’s nachts dwalen, extreem vroeg opstaan. Wat zijn mogelijke oorzaken en mogelijke oplossingen om je naaste te helpen beter te slapen. Gastspreker: Koen Manders, gedragsverpleegkundige.

September

Dialogen rond dementie: 'Troost van illusies'

Woensdag 18 September / 19.00 - 20.30 uur / Greepzaal op niveau 4 van het MUMC+

Alzheimer Centrum Limburg organiseert jaarlijks een serie Dialogen rond Dementie. De dialoog op woensdag 18 september heeft als thema 'Troost van illusies'. Ethische vragen rond doen-alsof met dingen in de belevingsgerichte zorg. Gastsprekers zijn Dr. Ruud Hendriks en Dr. Ike Kamphof.De lezing vindt plaats van 19.00 tot 20.30 uur in de Greepzaal op niveau 4 van het MUMC+. De toegang is gratis en de zaal is open om 18.30 uur. Aanmelden is niet nodig. 

November

Dialogen rond dementie: 'Gezamenlijke besluitvorming over diagnostiek van dementie'

Woensdag 27 November / 19.00 - 20.30 uur / Greepzaal op niveau 4 van het MUMC+

Alzheimer Centrum Limburg organiseert jaarlijks een serie Dialogen rond Dementie. De dialoog op woensdag 27 november heeft als thema: 'Gezamenlijke besluitvorming over diagnostiek van dementie in de huisartsenpraktijk – ervaringen uit de praktijk en wetenschap'. Gastsprekers zijn Prof. dr. Job Metsemakers, drs. Julia Frijling en drs. Nadine Appelmans.

De lezing vindt plaats van 19.00 tot 20.30 uur in de Greepzaal op niveau 4 van het MUMC+. De toegang is gratis en de zaal is open om 18.30 uur. Aanmelden is niet nodig.