Activiteiten

Oktober

Alzheimercafé Maastricht: De mantelzorgmakelaar

Woensdag 3 Oktober / 19.30 - 21.00 uur / Athos/ Athoslaan 12 A/ Maastricht

De mantelzorgmakelaar helpt bij allerlei regeltaken op het gebied van zorg, welzijn wonen en/of financiën. Welke ondersteuning kunt u krijgen via de gemeente, hoe schakelt u de thuiszorg in, bestaan er vergoedingen als u extra zorg nodig hebt of gebruik maakt van dagbesteding? Deze vragen en meer, de mantelzorgmakelaar komt hierover vertellen. En natuurlijk wordt u van harte uitgenodigd uw vragen voor te leggen. Gastspreker: De Mantelzorgmakelaar van Steunpunt Mantelzorg Zuid.

Alzheimercafé Stein: Dementie en een zinvolle daginvulling

Dinsdag 9 Oktober / 19.30 - 21.00 uur / Woonzorgcentrum Moutheuvel/ Heerstraat Centrum 45/ Stein

Informatie over mogelijkheden en ondersteunende middelen/materialen om in de thuissituatie activiteiten te ondernemen. Gastspreker is Kelly Martens van ergotherapiepraktijk Martens. 

Alzheimercafé Vaals: Dementie en medicatie

Woensdag 17 Oktober / 15.00 - 16.30 uur / ZC Langedael/ Bloemendalstraat 148/ Vaals

Helaas is er nog geen medicijn dat dementie kan genezen. Wel bestaan er medicijnen die de ziekte kunnen vertragen of verschijnselen kunnen verminderen. Deze medicijnen werken alleen bij bepaalde vormen van dementie, zoals de ziekte van Alzheimer. Hoe goed de medicijnen werken verschilt per persoon. Gastspreker: Eline Meijs, basisarts Sevagram.

November

Alzheimercafé Maastricht: De relatie liefdevol houden

Woensdag 7 November / 19.30 - 21.00 uur / Athos/ Athoslaan 12 A/ Maastricht

Dementie verandert de relatie met uw naaste ingrijpend. Dat is zwaar. Een knuffel, een kus of streling. Bijna niemand kan zonder. Als naaste moet je een manier vinden om de relatie liefdevol te houden. Gastspreker: Gerda van Ginneken, verpleegkundige en regiocoördinator Alzheimer Nederland.

Alzheimercafé Stein: De impact op de mantelzorger

Dinsdag 13 November / 19.30 - 21.00 uur / Woonzorgcentrum Moutheuvel/ Heerstraat Centrum 45/ Stein

Dementie heeft een grote impact op het leven van uw naaste, maar zeker ook op dat van u als mantelzorger. In kleine groepjes gaan we met elkaar in gesprek over waar je als mantelzorger tegenaan kunt lopen.

Alzheimercafé Vaals: De ergotherapeut vertelt

Woensdag 21 November / 15.00 - 16.30 uur / ZC Langedael/ Bloemendalstraat 148/ Vaals

Hoe om te gaan met de dagelijkse problemen op het gebied van aankleden, koken, tuinieren of hobby’s uitoefenen. Gastsprekers: Ergotherapeut Helene van den Bosch en Ellen Thewissen.

December

Alzheimercafé Stein: Filmavond

Dinsdag 11 December / 19.30 - 21.00 uur / Woonzorgcentrum Moutheuvel/ Heerstraat Centrum 45/ Stein

In de hectische decembermaand gaan we even rustig zitten voor een mooie film over dementie.

Alzheimercafé Vaals: Dementie en muziek

Woensdag 12 December / 15.00 - 16.30 uur / ZC Langedael/ Bloemendalstraat 148/ Vaals

Muziek is één van de laatste dingen in het brein dat vertrekt. Het beïnvloedt de stemming zeer positief en het is een manier om contact te maken. Ook voor mensen met dementie in een ver gevorderd stadium. Vaak komen naar aanleiding van de muziek allerlei herinneringen, verhalen en emoties los. Gastsprekers: Maartje Kleijnen, muziektherapeute i.o. en Janna Kamp, dans-, en beweegtherapeute i.o.

Alzheimercafé Maastricht: Voeding en dementie

Woensdag 12 December / 19.30 - 21.00 uur / Athos/ Athoslaan 12 A/ Maastricht

De laatste café-avond alweer van het jaar. Onder het genot van een hapje en drankje is het thema van deze avond ‘Voeding’. De dementie kan allerlei problemen geven, soms willen mensen niet goed meer eten en drinken, anderen eten en snoepen juist te veel en weer anderen hebben moeite met slikken. Welke problemen kun je tegenkomen en wat zijn mogelijke oplossingen. Gastsprekers: diëtiste Claire Weling en een logopedist.