NIEUW: E-learning 'Partner in Balans'

Online ondersteuning voor mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie of Parkinson

Partner in Balans is een 8-weekse online cursus gericht op het behouden van een gezonde balans in het dagelijkse leven. De cursus biedt mantelzorgers ondersteuning om met de veranderingen bij hun naaste en moeilijke situaties om te gaan. Veel vormen van ondersteuning zijn weggevallen ten gevolge van de coronacrisis; o.a. dagbesteding, professionele en sociale ondersteuning. Partner in Balans kan voor mantelzorgers een passende vorm van ondersteuning zijn, omdat het volledig online kan plaatsvinden.

Er zijn modules ontwikkeld voor mantelzorgers van mensen met dementie op oude en jonge leeftijd, voor mantelzorgers van mensen met de ziekte van Parkinson, en middels een pilotonderzoek worden er nu ook specifieke modules voor partners van mensen met frontotemporale dementie getest. Voorbeelden van modules zijn: “acceptatie”, “communicatie”, en “focussen op het positieve”.

Een deelnemer kiest 4 modules passend bij de persoonlijke situatie en behoeften. Iedere module bestaat uit een video, tekstuele toelichting, tips van lotgenoten en een zelfreflectie opdracht waarbij een deelnemer afsluit met een concreet stappenplan om een gewenste situatie te behalen. Deelnemers worden begeleid door een persoonlijke coach die hen feedback geeft op gemaakte opdrachten. De mantelzorgconsulenten van Steunpunt Mantelzorg Zuid zijn allen coach. Zij hebben eerst een training hebben gevolgd tot Partner in Balans coach.

Het nut van deze cursus is wetenschappelijk onderzocht door de Universiteit Maastricht. Onderzoek laat zien dat het zelfvertrouwen, gevoel van controle en de kwaliteit van leven van naasten na het volgen van de cursus verbetert.

Interesse in deze e-learning? Neem contact op met Steunpunt Mantelzorg Zuid via 043-3215046 of via info@mantelzorgzuid.nl.