« Terug naar overzicht

Agenda januari 2023

Datum van
20.12.2022
Datum tot
21.12.2023
Tijd
19.30 - 21.00 uur
Dagen
Dinsdag

23 januari 2023: Workshop ‘Emoties en gevoelens bij mantelzorg’ 

Op maandag 23 januari organiseert het steunpunt samen met Richard Koekoek een workshop waarin aandacht is voor emoties en gevoelens bij mantelzorg. De workshop gaat over wat het voor u betekent om voor een dierbare te zorgen waarbij er geen zicht op herstel is.
Door de zorgtaken verandert vaak de relatie met degene voor wie je zorgt. Vroeger was je een partner, een ouder of een kind. Nu voel je je misschien meer een verpleegster of een begeleider, jullie gelijkwaardigheid verdwijnt. Boosheid, machteloosheid, schuldgevoel, eenzaamheid of andere lastig te verdragen emoties spelen op. Ook minder concentratie, je moe voelen of echt fysieke klachten kunnen een gevolg zijn.

Veel mantelzorgers proberen die gevoelens te verdringen door zich op de zorgtaken te storten. Dat verdringen heeft echter een negatief effect op de kwaliteit van je leven. Het maakt de toch al zware verzorgingstaken nog zwaarder en het gaat ten koste van je eigen gezondheid. Als je blijft proberen om het ‘vol te houden’ en om geen lastige gevoelens te ervaren, dan verlies je de verbinding met jezelf en ook met anderen om je heen. Daarom is het belangrijk om je emoties en gevoelens de ruimte te geven en erover te praten met anderen. Praten geeft erkenning, steun en begrip.

Je leert in de workshop:

  • zinvol omgaan met je gevoelens van bijvoorbeeld schuld, verdriet, gemis, rouw en onmacht
  • in verbinding te blijven met jezelf, degene voor wie je zorgt en de anderen daaromheen, zonder je te verliezen in de zorgtaken.

Aanmelden is verplicht via t.goessen@mantelzorgzuid.nl of via 043-3215046.

Waar?
Mockstraat 1, Maastricht / 2e verdieping, kamer 224

Hoe laat?
13.00-15.30 uur

-------------

31 januari 2023: Onger Os

Maandelijks organiseert Steunpunt Mantelzorg Zuid i.s.m. vrijwilligers van Dorpsdagvoorziening Bie Gerda in Meers een leuke middag voor mensen met dementie en hun naaste. Tijdens deze middagen worden b.v. herinneringen opgehaald aan vroegere gebruiken, is er een activiteit met muziek, of een thema zoals Kerst of Carnaval. Het doel is een gezellige, ontspannen middag voor beiden.

Waar?
Dorpsdagvoorziening Bie Gerda (Kloosterstraat 19 a Meers)

Hoe laat?
Tijd: 13.30-15.30 uur