Agenda voor Mantelzorgers

Januari

Contactgroep Ouders voor Ouders Maastricht

Dinsdag 15 Januari / 19.30 - 21.00 uur / 't Atrium / Aureliushof 160 / Maastricht 

Contactgroep voor en door ouders/verzorgers van een zorgenkindje met bijvoorbeeld een chronische ziekte, autisme, ADHD, PDD-NOS, etc. Centraal staat ontmoeting, herkenning, steun en ontspanning zonder oordeel van een professional en zonder verplichting. Info: stichtingoudersvoorouders@hotmail.com.
 

Alzheimercafé Vaals: Voeding en dementie.

Woensdag 16 Januari / 15.00 - 16.30 uur / ZC Langedael / Bloemendalstraat 148 / Vaals

Onder het genot van een hapje en drankje is het thema van deze middag voeding en Dementie. Dementie kan allerlei problemen geven, soms willen mensen niet goed meer eten en drinken, anderen eten en snoepen juist te veel en weer anderen hebben moeite met slikken. Welke problemen kun je tegenkomen en wat zijn mogelijke oplossingen. Gastsprekers: diëtiste Dorien Wingers Sevagram.

Mantelzorgsalon Eijsden-Margraten

Donderdag 17 Januari / 10.00 - 11.30 uur / Huiskamer / Groenstraat 17 / Cadier en Keer

Een maal per maand vindt de mantelzorgsalon plaats in de gemeenten Maastricht, Meerssen, Valkenburg aan de Geul, Vaals, Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten en Stein. U kunt gewoon binnenlopen voor een kopje koffie en een praatje. Tijdens de salon wordt informatie gegeven over een (actueel) mantelzorgthema. U kunt andere mantelzorgers ontmoeten en uw vragen stellen aan de mantelzorgconsulent van Steunpunt Mantelzorg Zuid. U hoeft zich voor deelname niet aan te melden. Loop gewoon eens binnen. 

Contactgroep Dementie Maastricht

Donderdag 17 Januari / 10.30 - 12.00 uur / Maastricht / Steunpunt Mantelzorg Zuid / Sphinxlunet 3 / Maastricht

Voor mantelzorgers van mensen met dementie. Deelname aan deze contactgroep biedt u de mogelijkheid ervaringen te delen met mensen die in eenzelfde situatie verkeren. De groep wordt begeleid door een mantelzorgconsulent.

Meer informatie/aanmelding

Ontmoeting De Ketel

Donderdag 17 Januari / 13.30 - 15.00 uur / Ontmoetingspunt de Ketel / Past. Dom. Hexstraat 70 / Meerssen

Onder het genot van een kopje koffie wordt er gepraat over allerlei zaken die u als mantelzorger aangaan. Ook degene voor wie u zorgt kan deelnemen aan dit gesprek. Soms wordt er een activiteit aangeboden. En natuurlijk kunt u met uw vragen terecht bij de mantelzorgconsulent van het steunpunt. U kunt thuis moeilijk weg? Dan neemt u degene voor wie u zorgt toch mee? 

Cursus 'Mantelzorg in balans' Stein

Maandag 21 Januari / 13.30 - 15.30 uur / Buurtcentrum Nieuwdorp / Bergènkensraat 1 (voormalige Don Boscoschool) / Stein

Ook als mantelzorger wil je je leven gewoon leven. Een zorgsituatie zet die wens soms onder druk. En omdat mantelzorg zo vaak als vanzelfsprekend verleend wordt, sta je er daarom niet bij stil. Tegelijkertijd is bekend dat mantelzorg stapsgewijs meer wordt en veel mantelzorgers pas om hulp vragen als het eigenlijk al te veel is geworden.

Meer informatie/aanmelding

Winterwandeling gemeente Stein

Vrijdag 25 Januari / 13.30 - 16.00 uur / vertrek vanaf parkeerplaats bij het veer in Berg a/d Maas

Wist u dat ons lichaam vit D aanmaakt tijdens een lekkere wandeling in de buitenlucht? Dat kunnen we in deze tijd wel gebruiken. En daarna met een rode blos op de wangen genieten van een lekker warm drankje. Wandelt u weer mee?

Thema: Wat betekent het als je naaste Parkinson heeft?

Zaterdag 26 Januari / 14.00 - 15.30 uur / Buurtcentrum Nieuwdorp / Bergènkenstraat 1 / Stein

Als uw partner of vader of moeder de diagnose Parkinson krijgt, is dat een hele schok en verandert er voor u ook het nodige. In de loop der tijd krijgt uw partner waarschijnlijk te maken met beperkingen en kan het zijn dat u (meer) mantelzorgtaken krijgt. Dit kan een grote belasting vormen. Daarom is steun voor u, als naaste, belangrijk. Niet omdat u zwak bent, maar omdat u sterk wilt blijven! Samen met Jeanette Lemmens, die jaren voor beide ouders met Parkinson heeft gezorgd, gaan we over dit thema in gesprek.

Meer informatie/aanmelding

Mantelzorgsalon Maastricht

Maandag 28 Januari / 13.30 - 15.00 uur / Steunpunt Mantelzorg Zuid / Sphinxlunet 3 / Maastricht

Een maal per maand vindt de mantelzorgsalon plaats in de gemeenten Maastricht, Meerssen, Valkenburg aan de Geul, Vaals, Gulpen-Wittem en Stein. U kunt gewoon binnenlopen voor een kopje koffie en een praatje. Tijdens de salon wordt informatie gegeven over een (actueel) mantelzorgthema. U kunt andere mantelzorgers ontmoeten en uw vragen stellen aan de mantelzorgconsulent van Steunpunt Mantelzorg Zuid. U hoeft zich voor deelname niet aan te melden. Loop gewoon eens binnen. 

Thema: Zorgkosten en belastingaftrek.

Dinsdag 29 Januari / 19.00 - 21.30 uur / Buurtcentrum Nieuwdorp| Bergènkensraat 1 (voormalige Don Boscoschool)| Stein

Dhr. Smeets van FNV Belastingservice geeft uitleg over de mogelijke aftrekposten die er zijn voor zorgkosten. 

Meer informatie/aanmelding

Mantelzorgsalon Gulpen-Wittem

Woensdag 30 Januari / 14.30 - 16.00 uur / Zorgcentrum Dr. Ackenshuis / Oude Maastrichterweg 21 / Gulpen

Een maal per maand vindt de mantelzorgsalon plaats in de gemeenten Maastricht, Meerssen, Vaals, Gulpen-Wittem en Stein. U kunt gewoon binnenlopen voor een kopje koffie en een praatje. Tijdens de salon wordt informatie gegeven over een (actueel) mantelzorgthema. U kunt andere mantelzorgers ontmoeten en uw vragen stellen aan de mantelzorgconsulent van Steunpunt Mantelzorg Zuid. U hoeft zich voor deelname niet aan te melden. Loop gewoon eens binnen.

Februari

Alzheimercafé Maastricht: Blijf ondernemend.

Woensdag 6 Februari / 19.30 - 21.00 uur / Athos / Athoslaan 12 A / Maastricht

Voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid is het belangrijk om (sociaal) actief te blijven, maar welke opties zijn er als je dementie hebt? Tijdens deze avond wordt ingegaan op de verscheidenheid aan activiteiten die aangeboden worden in Maastricht en omstreken.

Contactgroep GGZ gemeente Stein

Vrijdag 8 Februari / 14.00 - 15.30 uur / Buurtcentrum Nieuwdorp / Bergènkensraat 1 (voormalige Don Boscoschool) / Stein

Voor mantelzorgers van mensen met psychische aandoeningen. Deelname aan deze contactgroep biedt u de mogelijkheid ervaringen te delen met mensen die in eenzelfde situatie verkeren. De groep wordt begeleid door een mantelzorgconsulent.

Meer informatie/aanmelding

Contactgroep Ouders voor Ouders Margraten

Dinsdag 12 Februari / 10.00 - 12.30 uur / Hoenderstraat 21 / Margraten

Contactgroep voor en door ouders/verzorgers van een zorgenkindje met bijvoorbeeld een chronische ziekte, autisme, ADHD, PDD-NOS, etc. Centraal staat ontmoeting, herkenning, steun en ontspanning zonder oordeel van een professional en zonder verplichting. Info: stichtingoudersvoorouders@hotmail.com

Alzheimercafé Vaals: Probleemgedrag bij Dementie.

Woensdag 13 Februari / 15.00 - 16.30 uur / ZC Langedael / Bloemendalstraat 148 / Vaals

Probleemgedrag kan zich in veel verschillende vormen voordoen. Voorbeelden zijn agressie, claimend gedrag, apathie en zwerfgedrag. Probleemgedrag kan leiden tot grote onrust bij de patiënt en wanhoop bij mantelzorgers, andere familieleden en professionals. Wat kun je eraan doen maar vooral hoe ga je ermee om.