Agenda voor Mantelzorgers

Maart

Contactgroep Ouders voor Ouders Maastricht

Dinsdag 17 Maart / 19.30 - 21.00 uur / 't Atrium / Aureliushof 160 / Maastricht 

Contactgroep voor en door ouders/verzorgers van een zorgenkindje met bijvoorbeeld een chronische ziekte, autisme, ADHD, PDD-NOS, etc. Centraal staat ontmoeting, herkenning, steun en ontspanning zonder oordeel van een professional en zonder verplichting. Info: stichtingoudersvoorouders@hotmail.com.
 

Thema: In gesprek over autisme

Dinsdag 17 Maart / 19.30 - 21.00 uur / Huiskamer Daalhof/ Aureliushof 160/ Maastricht

De filmvoorstelling: ‘Een indiaan in huis’ is een herkenbare en ontroerende voorstelling over autisme en de impact ervan op de nabije omgeving. Na het kijken van de voorstelling volgt een interactief gedeelte waarin alle ruimte is voor het uitwisselen van ervaringen en tips.

Meer informatie/aanmelding

Mantelzorgsalon Vaals

Woensdag 18 Maart / 19.00 - 20.30 uur / t Heemet, d’r Inloop / Clarissenstr. 2 / Vaals

Eenmaal per maand vindt de mantelzorgsalon plaats in de gemeenten Maastricht, Meerssen, Vaals, Gulpen-Wittem en Stein. U kunt gewoon binnenlopen voor een kopje koffie en een praatje. Tijdens de salon wordt informatie gegeven over een (actueel) mantelzorgthema. U kunt andere mantelzorgers ontmoeten en uw vragen stellen aan de mantelzorgconsulent van Steunpunt Mantelzorg Zuid. U hoeft zich voor deelname niet aan te melden. Loop gewoon eens binnen.

Ontmoeting De Ketel

Donderdag 19 Maart / 13.30 - 15.00 uur / Ontmoetingspunt de Ketel / Past. Dom. Hexstraat 70 / Meerssen

Onder het genot van een kopje koffie wordt er gepraat over allerlei zaken die u als mantelzorger aangaan. Ook degene voor wie u zorgt kan deelnemen aan dit gesprek. Soms wordt er een activiteit aangeboden. En natuurlijk kunt u met uw vragen terecht bij de mantelzorgconsulent van het steunpunt. U kunt thuis moeilijk weg? Dan neemt u degene voor wie u zorgt toch mee? 

Contactgroep NAH Stein

Donderdag 19 Maart / 14.00 - 15.30 uur / Buurtcentrum Nieuwdorp| Bergènkensraat 1 (voormalige Don Boscoschool)| Stein

Voor mantelzorgers van mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Deelname aan deze contactgroep biedt u de mogelijkheid ervaringen te delen met mensen die in eenzelfde situatie verkeren. De groep wordt begeleid door een mantelzorgconsulent. 

Meer informatie/aanmelding

Academie Informele Zorg: Goed voorbereid in de laatste levensfase

Donderdag 19 Maart / 19.00 - 20.30 uur / Stichting de Witte boog / Pastoor Moormanstraat 96 / Maastricht

In de Academie Informele Zorg bundelt het steunpunt haar kennis, menskracht en middelen met diverse partners voor een passend scholingsaanbod voor mantelzorgers en vrijwilligers. Deelname aan deze activiteiten is gratis. 

Themabijeenkomst 'Goed voorbereid in de laatste levensfase' door: Diana Stassen MSc. (Wijkverpleegkundige)

Bij belangrijke levensgebeurtenissen bereiden we ons goed voor. Bij een geboorte, bij een huwelijk, bij een verhuizing... We regelen en organiseren; een goede voorbereiding helpt problemen te voorkomen en alles naar wens te laten verlopen. De laatste levensfase is ook een belangrijke levensfase, maar wordt vaak ‘vergeten’.
 

Meer informatie/aanmelding

Alzheimercafé Gulpen: Verhuizen naar een zorgcentrum

Woensdag 25 Maart / 14.00 - 16.00 uur / Parochiezaal Gulpen/ Kapelaan Pendersplein 10/ Gulpen

Gastspreker: wordt nog bekend gemaakt

Alzheimercafé Vaals: Bewindvoering en Mentorschap

Woensdag 25 Maart / 14.30 - 16.00 uur / ZC Langedael / Bloemendalstraat 148 / Vaals

Gastspreker: Notaris

Mantelzorgsalon Maastricht

Maandag 30 Maart / 13.30 - 15.00 uur / Trefcentrum Wittevrouwenveld Edisonstraat 4 6224 GK Maastricht

Eenmaal per maand vindt de Mantelzorgsalon plaats in de gemeenten Maastricht, Meerssen, Valkenburg aan de Geul, Vaals en Stein. U kunt gewoon binnenlopen voor een kopje koffie en een praatje. Tijdens de salon wordt informatie gegeven over een (actueel) mantelzorgthema. U kunt andere mantelzorgers ontmoeten en uw vragen stellen aan de mantelzorgconsulent van Steunpunt Mantelzorg Zuid. U hoeft zich voor deelname niet aan te melden. Loop gewoon eens binnen. 

Contactgroep Onger Os

Maandag 30 Maart / 14.00 - 16.00 uur / Meers | Dorpsdagvoorziening Bie Gerda | Kloosterstraat 19a | Meers

Een gezellige middag voor mensen met dementie én hun mantelzorger.

Meer informatie/aanmelding
April

Symposium 'Maastricht Parkinsondag 2020'

Zaterdag 11 April / 14.00 - 16.00 uur / MUMC+ Greepzaal

Reserveer deze datum alvast in uw agenda voor een bijzonder symposium georganiseerd door het Parkinsoncafé en het MUMC+ . Meer informatie volgt. 

Meer informatie/aanmelding

Academie Informele Zorg: Workshop 'Smartphone'

Dinsdag 14 April / 10.00 - 12.00 uur / Envida locatie Mockstraat / Mockstraat 1 / 6226 CA Maastricht

In de Academie Informele Zorg bundelt het steunpunt haar kennis, menskracht en middelen met diverse partners voor een passend scholingsaanbod voor mantelzorgers en vrijwilligers. Deelname aan deze activiteiten is gratis. 

Workshop Smartphone:
Leer in een kleine groep wat u allemaal met uw smartphone kunt doen, zoals bellen, sms’en, whatsappen, foto’s maken en internet gebruiken.

Gelieve op het aanmeldformulier in het veld 'Aan- of opmerkingen' aan te geven wat uw voorkennis is met betrekking tot Smartphone gebruik: veel ervaring, weinig ervaring of geen ervaring.

Meer informatie en aanmelding: www.academieinformelezorg.nl 

Academie Informele Zorg: Workshop NAH+

Woensdag 22 April / 19.00 - 20.45 uur / SGL Activiteitencentrum Maastricht, Maastricht

In de Academie Informele Zorg bundelt het steunpunt haar kennis, menskracht en middelen met diverse partners voor een passend scholingsaanbod voor mantelzorgers en vrijwilligers. Deelname aan deze activiteiten is gratis. 

Workshop NAH+
Deze workshop gaat dieper in op de psychische of verslavingsproblemen die mensen naast hun NAH hebben/kunnen krijgen. Niet aangeboren Hersenletsel is al ernstig genoeg, wanneer jezelf of je familie, gezin hierdoor getroffen wordt. Het leven zal anders worden en het kost veel moeite om te leren omgaan met de onzichtbare en zichtbare gevolgen tgv NAH. Helaas is er ook een grote doelgroep NAH cliënten, welke naast hun NAH, ook nog eens een psychisch probleem of een verslavingsprobleem krijgen. We noemen dit NAH +.

Meer informatie/aanmelding