Agenda voor Mantelzorgers

Maart

Contactgroep GGZ gemeente Stein

Vrijdag 8 Maart / 09.00 - 10.30 uur / Buurtcentrum Nieuwdorp / Bergènkensraat 1 (voormalige Don Boscoschool) / Stein

Voor mantelzorgers van mensen met psychische aandoeningen. Deelname aan deze contactgroep biedt u de mogelijkheid ervaringen te delen met mensen die in eenzelfde situatie verkeren. De groep wordt begeleid door een mantelzorgconsulent.

Meer informatie/aanmelding

Workshop: Bordje vol.

Maandag 11 Maart / 14.00 - 16.00 uur / Buurtcentrum Nieuwdorp / Bergènkenstraat 1 / Stein

Wat moet u allemaal doen, welke zaken liggen er op uw bordje? En horen ze daar of kunt u misschien ook anderen inschakelen? En wie dan? In een interactieve workshop gaan we hiermee aan de slag.

Meer informatie/aanmelding

Contactgroep Ouders voor Ouders Margraten

Dinsdag 12 Maart / 10.00 - 12.30 uur / Hoenderstraat 21 / Margraten

Contactgroep voor en door ouders/verzorgers van een zorgenkindje met bijvoorbeeld een chronische ziekte, autisme, ADHD, PDD-NOS, etc. Centraal staat ontmoeting, herkenning, steun en ontspanning zonder oordeel van een professional en zonder verplichting. Info: stichtingoudersvoorouders@hotmail.com

Alzheimercafé Stein: Wat kun je het beste regelen als je naaste dementie heeft?

Dinsdag 12 Maart / 19.30 - 21.00 uur / Woonzorgcentrum Moutheuvel / Heerstraat Centrum 45 / Stein

Wat is een notariële volmacht en wat is een levenstestament? Wanneer is bewindvoering aan de orde en hoe zit het met erfrecht? Gastspreker: Notaris Maurice Dassen van Palemn & Dassen Notarissen.

Mantelzorgsalon Valkenburg aan de Geul

Woensdag 13 Maart / 10.30 - 12.00 uur / Heuvelland bibliotheek / Berkelplein 99 / Valkenburg aan de Geul

Een maal per maand vindt de mantelzorgsalon plaats in de gemeenten Maastricht, Meerssen, Valkenburg aan de Geul, Vaals, Gulpen-Wittem en Stein. U kunt gewoon binnenlopen voor een kopje koffie en een praatje. Tijdens de salon wordt informatie gegeven over een (actueel) mantelzorgthema. U kunt andere mantelzorgers ontmoeten en uw vragen stellen aan de mantelzorgconsulent van Steunpunt Mantelzorg Zuid. U hoeft zich voor deelname niet aan te melden. Loop gewoon eens binnen. 

Cursus 'Mantelzorg in balans' Schin op Geul

Woensdag 13 Maart / 14.00 - 16.00 uur / gemeenschapshuis ‘t Geboew / Warande 43 / Schin op Geul

Ook als mantelzorger wil je je leven gewoon leven. Een zorgsituatie zet die wens soms onder druk. En omdat mantelzorg zo vaak als vanzelfsprekend verleend wordt, sta je er daarom niet bij stil. Tegelijkertijd is bekend dat mantelzorg stapsgewijs meer wordt en veel mantelzorgers pas om hulp vragen als het eigenlijk al te veel is geworden.

Meer informatie/aanmelding

Mantelzorgsalon Vaals

Woensdag 13 Maart / 19.00 - 20.30 uur / t Heemet, d’r Inloop / Clarissenstr. 2 / Vaals

Een maal per maand vindt de mantelzorgsalon plaats in de gemeenten Maastricht, Meerssen, Vaals, Gulpen-Wittem en Stein. U kunt gewoon binnenlopen voor een kopje koffie en een praatje. Tijdens de salon wordt informatie gegeven over een (actueel) mantelzorgthema. U kunt andere mantelzorgers ontmoeten en uw vragen stellen aan de mantelzorgconsulent van Steunpunt Mantelzorg Zuid. U hoeft zich voor deelname niet aan te melden. Loop gewoon eens binnen.

Alzheimercafé Maastricht: Zorgen voor een ouder.

Woensdag 13 Maart / 19.30 - 21.00 uur / Athos / Athoslaan 12 A / Maastricht

Tijdens deze avond staan de ervaringen en verhalen bij het zorgen voor een ouder met dementie centraal. Wat betekent de diagnose voor (het gezin van) een dochter of zoon van een ouder met dementie? En hoe ga je daar mee om.

Contactgroep NAH

Donderdag 14 Maart / 13.30 - 15.00 uur / Steunpunt Mantelzorg Zuid / Sphinxlunet 3 / Maastricht

Voor mantelzorgers van mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Deelname aan deze contactgroep biedt u de mogelijkheid ervaringen te delen met mensen die in eenzelfde situatie verkeren. De groep wordt begeleid door een mantelzorgconsulent. 

Meer informatie/aanmelding

Contactgroep Parkinson

Dinsdag 19 Maart / 15.30 - 17.00 uur / Steunpunt Mantelzorg Zuid / Sphinxlunet 3 / Maastricht

Voor mantelzorgers van mensen met Parkinson of Parkinsonisme.

Meer informatie/aanmelding

Contactgroep Autisme Info Stein

Dinsdag 19 Maart / 19.00 - 20.30 uur / Buurtcentrum Nieuwdorp / Bergènkensraat 1 (voormalige Don Boscoschool) / Stein

Een ontmoetingsplek voor mensen met autisme, hun mantelzorgers en andere betrokkenen. 

Meer informatie/aanmelding

Contactgroep Ouders voor Ouders Maastricht

Dinsdag 19 Maart / 19.30 - 21.00 uur / 't Atrium / Aureliushof 160 / Maastricht 

Contactgroep voor en door ouders/verzorgers van een zorgenkindje met bijvoorbeeld een chronische ziekte, autisme, ADHD, PDD-NOS, etc. Centraal staat ontmoeting, herkenning, steun en ontspanning zonder oordeel van een professional en zonder verplichting. Info: stichtingoudersvoorouders@hotmail.com.
 

Academie Informele Zorg: Hoe zit dat met de Islam?

Woensdag 20 Maart / 10.00 - 12.00 uur / Buurtcentrum De Boeckel, Roserije 410, Maastricht

In de Academie Informele Zorg bundelt het steunpunt haar kennis, menskracht en middelen met diverse partners voor een passend scholingsaanbod voor mantelzorgers en vrijwilligers. Deelname aan deze activiteiten is gratis. 

Hoe zit dat met de Islam? Door Kadousj Elhadoudi, ervaringsdeskundige en vrijwilligster bij Trajekt
Heeft u altijd al meer willen weten over de Islam? Wat het Suikerfeest inhoudt of wanneer je nou wel of geen hoofddoek draagt? Wat de 5 zuilen van de Islam zijn en waarom varkensvlees niet gegeten wordt? Kadousj vertelt vanuit haar eigen leven en levenservaring over de Islam in alle facetten. 

Meer informatie en aanmelding: www.academieinformelezorg.nl

Alzheimercafé Vaals: De mantelzorgmakelaar.

Woensdag 20 Maart / 15.00 - 16.30 uur / ZC Langedael / Bloemendalstraat 148 / Vaals

De mantelzorgmakelaar helpt bij allerlei regeltaken op het gebied van zorg, welzijn wonen en/of financiën. Welke ondersteuning kunt u krijgen via de gemeente, hoe schakelt u de thuiszorg in, bestaan er vergoedingen als u extra zorg nodig hebt of gebruik maakt van dagbesteding? Deze vragen en meer, de mantelzorgmakelaar komt hierover vertellen. En natuurlijk wordt u van harte uitgenodigd uw vragen voor te leggen. Gastspreker: Mantelzorgmakelaar Steunpunt Mantelzorg Zuid.

Academie Informele Zorg: Voorkomen is beter dan genezen

Woensdag 20 Maart / 19.00 - 20.30 uur / Levantogroep/ Maasdomein 35/ Randwycksingel 35/ 6229 EG Maastricht

In de Academie Informele Zorg bundelt het steunpunt haar kennis, menskracht en middelen met diverse partners voor een passend scholingsaanbod voor mantelzorgers en vrijwilligers. Deelname aan deze activiteiten is gratis. 

Thema: Voorkomen is beter dan genezen
Mijn naam is Monique Selij, 58 lentes jong. Een coach die vooral jongeren tussen de 13 en 23 jaar in hun kracht wil zetten en volwassenen kan helpen bij positiviteit en het vinden van hun passie, missie en roeping. Waar kom je je bed voor uit? Wat wil je graag doen? Op dit moment wil ik graag mijn missie 'Voorkomen is beter dan genezen' uitdragen. Deze bijeenkomst gaat vooral over wat je allemaal kunt doen om de kans op een depressie te verkleinen. Het is interactief en we ervaren samen hoe je een stuk positiviteit in je leven kunt krijgen. Wat je kunt doen als je stress ervaart, hoe belangrijk voeding is voor je hersenen en het aanmaken van gelukshormonen. Ik breng deze boodschap op een positieve, enthousiaste manier over. Ik nodig alle vrijwilligers en mantelzorgers graag uit, want het is niet alleen interessant voor de mensen waar jullie mee omgaan, maar het kan ook nog wat tips voor jezelf geven. 
Meer informatie en aanmelding: www.academieinformelezorg.nl