Dichtbij Mantelzorg: het verhaal van Peter en Irene

Omdat een huisbezoek in deze Corona-tijd niet mogelijk is, ontstaan er bij Steunpunt Mantelzorg Zuid allerlei nieuwe initiatieven om mantelzorgers te ondersteunen. Het geven van aandacht en er zijn voor de ander is belangrijk, zeker in deze tijd. Een van de nieuwe initiatieven is het weergeven van de ervaringsverhalen van mantelzorgers en hun naasten in tijden van Corona.

We nodigen mantelzorgers uit om, aan de hand van een aantal vragen, hun verhaal met ons te delen. Je verhaal vertellen en delen met anderen geeft ruimte in je hoofd. Verder hopen we dat de openhartige verhalen van mantelzorgers anderen een hart onder de riem steken of misschien wel inspireren.

Dichtbij Peter, Irene en hun dochter

Peter en Irene zorgen voor hun dochter die verblijft in een woonvorm van Radar

Hoe ziet uw dag er momenteel uit tijdens deze corona crisis
Onze dag is niet veel anders dan vóór de coronaperiode. Uiteraard zijn wij ook veel aan huis gebonden. Maar we redden ons goed. Vooral in de avonduren krijgen we veel telefoontjes van onze dochter. Ze verveelt zich, is bang voor de toekomst en heeft enorm veel vragen. Omdat ze een vriend heeft, die ze nu niet mag zien, had ze al minder omgang met haar medebewoners en de leiding. Al haar energie stak ze in haar vriend. Ze begrijpt niet goed waarom ze hem nu niet mag zien.
De geringe bezigheden die ze had zijn nu alleen maar minder geworden. Voor ons als ouders is het al moeilijk om deze virusgevaarlijke situatie te begrijpen, voor onze dochter is dat nog veel moeilijker. Ze mist ook haar zoontje. Ze stuurt hem elke week een ansichtkaart.

Zijn er zaken die u speciaal nu heeft moeten regelen en hoe heeft u dat aangepakt
Wij mogen de leefgroep en dus onze dochter niet bezoeken. Elk weekeinde ging mijn vrouw samen met onze dochter boodschappen doen. Dat gaat voorlopig even niet. Daarom hebben we een voorraad voor enkele weken aangelegd en afgesproken dat de leiding de overige spullen voor onze dochter in de winkel haalt. Wij zorgen ook altijd voor haar tabak, daar kan ze helaas niet zonder. We halen die normaal gesproken in Aken, stukken goedkoper. Ze krijgt elke week een bepaalde hoeveelheid, dit regelt thans de leiding. Voordat de grenzen voor winkelverkeer met Duitsland op slot gingen, hebben wij nog gauw een voorraad voor zes weken gehaald. We proberen onze dochter, ook op afstand, toch zoveel mogelijk te steunen.

Welke positieve ontwikkelingen kunt u noemen?
Positief is…de rust die er thans heerst in het Heuvelland. Het is net of niets meer per se moet…Huis en tuin krijgen meer aandacht, mijn vrouw beweegt met Erik van L1 elke dag, we gaan veel meer wandelen, de natuur in. Het is net alsof je bewuster leeft, weliswaar met de angst voor het virus, maar toch ook een soort berusting. Vertrouwen in de mensen en in de Zorg!

Heeft u tips voor andere mantelzorgers?
Een echte tip hebben we niet. Alleen maar dit…Houd vertrouwen in de toekomst. Geduld bewaren en voor de rest afstand houden en geregeld de handen wassen.