Dichtbij mantelzorg: het verhaal van Petra

We nodigen mantelzorgers uit om, aan de hand van een aantal vragen, hun verhaal met ons te delen. Je verhaal vertellen en delen met anderen geeft ruimte in je hoofd. Verder hopen we dat de openhartige verhalen van mantelzorgers anderen een hart onder de riem steken of misschien wel inspireren.

Lees hier deel 10 van onze rubriek ‘Dichtbij Mantelzorg’, over Petra. Zij zorgt intensief voor haar moeder.  

Petra is mantelzorger van haar moeder. Haar moeder heeft haar nodig omdat zij in behandeling is vanwege enkele tumoren in haar hoofd en hals en er sprake is van beginnende dementie. Omdat moeder tot voor kort alleen woonde zorgde dit zowat dagelijks voor veel problemen. Nu is inmiddels alles in een stroomversnelling gekomen en is moeder opgenomen.

Petra zelf heeft de laatste tijd ook steeds meer gezondheidsklachten. De aandacht hiervoor schuift door alle zorg voor haar moeder naar de achtergrond. Op den duur wreekt zich dit, en Petra merkt nu dat ze echt meer aan zichzelf moet gaan denken.

Petra werkt als pedicure en om alles gedaan te krijgen is een strikte planning noodzakelijk.

Ze staat elke dag om 7.00 uur op. Naast allerlei huishoudelijk klusjes behoort de komst van de thuiszorg die haar komt helpen met haar steunkousen, tot het vaste ritueel. De rest van de dag doet ze haar werk als pedicure. Maar ook ’s avonds staat weleens een klant in haar agenda. De tijd die over is wordt gevuld met de was en de strijk voor haar moeder.  Om 22.00 uur ploft ze moe op de bank voor de televisie.

Toen haar moeder nog thuis woonde omvatte de mantelzorg heel veel taken: van de was tot de administratie, boodschappen doen en koken, begeleiding naar de huisarts en naar het ziekenhuis. Nu, kort na de opname van haar moeder, merkt Petra pas goed wat alle onrust en stress met haar heeft gedaan. Ze is van plan om hiervoor psychologische hulp te gaan zoeken.

Toch zijn er voor Petra ook mooie kanten aan de mantelzorg. Het geeft voldoening om te zorgen voor haar moeder die er altijd voor haar en de kleinkinderen is geweest. Het is fijn om iets terug te kunnen doen. De mooie momenten, zoals wanneer ze praat met moeder over de goeie oude tijd, maken dat ze het zorgen met plezier blijft doen.

Door de combinatie van werken en intensief mantelzorgen heeft Petra ervaren hoe ontzettend belangrijk het is om tijd te nemen voor ontspanning. Ze plant leuke dingen en deelt haar zorgen door er met anderen over te praten. Ze heeft hierbij veel steun van haar echtgenoot en kinderen. Ook haar vriendinnen en sommige klanten die zelf mantelzorger zijn steunen haar en geven advies. Inmiddels krijgt ze ook ondersteuning van het steunpunt. Petra heeft tot nu toe heel veel in haar eentje opgepakt, maar dat heeft haar ook wel wat gekost. Het is nu fijn dat ze meer steun en advies krijgt van anderen. Maar ook aandacht en erkenning.

Als tip voor andere mantelzorgers raadt ze iedereen aan om op elk vrij moment even rust te nemen door een klein wandelingetje te maken of naar muziek te luisteren.