Agenda voor zorgvrijwilligers

Mei

Alzheimercafé Stein: Als thuiswonen niet meer gaat.

Dinsdag 14 Mei / 19.30 - 21.00 uur / Woonzorgcentrum Moutheuvel / Heerstraat Centrum 45 / Stein

Als thuiswonen niet meer gaat. Wat moet je regelen en waar kun je terecht?

Alzheimercafé Vaals: Levend verlies

Woensdag 15 Mei / 15.00 - 16.30 uur / ZC Langedael / Bloemendalstraat 148 / Vaals

Met een naaste met dementie begint het afscheid nemen en het rouwen al lang vóór je haar/hem verliest aan de dood. Je naaste gaat steeds minder lijken op de persoon die hij ooit was en je kunt steeds minder contact met hen krijgen. Hierdoor neem je beetje bij beetje afscheid van de persoon. Onder begeleiding van een gastspreker en een ervaringsdeskundige wordt dit thema besproken.

Dialogen rond dementie: 'Invloed van dialect op thuisgevoel en welzijn' 

Woensdag 15 Mei / 19.00 - 20.30 uur / Greepzaal op niveau 4 van het MUMC+

Alzheimer Centrum Limburg organiseert jaarlijks een serie Dialogen rond Dementie. De dialoog op woensdag 15 mei heeft als onderwerp: 'Invloed van dialect op thuisgevoel en welzijn'. Gastspreker is drs. Jolien Makkinga. De lezing vindt plaats van 19.00 tot 20.30 uur in de Greepzaal op niveau 4 van het MUMC+. De toegang is gratis en de zaal is open om 18.30 uur. Aanmelden is niet nodig. 

Vrijwilligersfoyer: Ziekenbegeleiding

Maandag 20 Mei / 14.00 - 16.30 uur / Steunpunt Mantelzorg Zuid / Sphinxlunet 3 / Maastricht

Vandaag staat de ziekenbegeleiding centraal in de Foyer. Omdat het begeleiden van cliënten van en naar het ziekenhuis toch heel anders is dan wekelijks bij een cliënt thuis op bezoek gaan willen we eens specifiek aandacht besteden aan deze vorm van vrijwilligerswerk bij het steunpunt.

Academie Informele Zorg: Me Time

Donderdag 23 Mei / 14.00 - 16.00 uur / Levantogroep regiokantoor Maastricht, Maasdomein 35 Randwycksingel 35 6229 EG Maastricht

In de Academie Informele Zorg bundelt het steunpunt haar kennis, menskracht en middelen met diverse partners voor een passend scholingsaanbod voor mantelzorgers en vrijwilligers. Deelname aan deze activiteiten is gratis. 

Tijdens deze workshop, van Claudia Thiessen, komen een aantal basistechnieken van mindfulness aan bod. De insteek is dat goed zorgen voor een ander ook goed zorgen voor jezelf is.

Meer informatie en aanmelding: www.academieinformelezorg.nl 

Juni

Thema: Advanced Care Planning

Dinsdag 4 Juni / 13.30 - 15.00 uur / Steunpunt Mantelzorg Zuid / Sphinxlunet 3 / Maastricht

Advanced Care Planning (ACP) is een proces waarbij de patiënt met zijn/haar behandelend arts zijn wensen, doelen en voorkeuren voor zorg rond het levenseinde bespreekt en eventueel vastlegt Dit  vooruitlopend op het moment dat iemand zelf niet meer in staat is om beslissingen te nemen. Het doel van ACP is dat de zorg van mensen in hun laatste levensfase beter is afgestemd op hun wensen. Dit geeft ook de naasten houvast. 

Meer informatie/aanmelding

Wandelen met Sjef Bastiaens

Dinsdag 4 Juni / 13.30 - 15.00 uur / Locatie wordt nog bekend gemaakt.

Een keer per maand organiseert vrijwilliger Sjef Bastiaens voor ons de mooiste wandelingen in het Heuvelland. Wil je andere vrijwilligers leren kennen, trek dan snel je wandelschoenen aan! Een aparte uitnodiging volgt per e-mail.

Workshop: Helend tekenen

Woensdag 5 Juni / 13.00 - 16.00 uur / Steunpunt Mantelzorg Zuid / Sphinxlunet 3 / Maastricht

Nathalie Lambregts is coach creatieve therapie/kunstzinnige therapie. In een 2 uur durende workshop wordt je meegevoerd en ondergedompeld in een oase van mooie beelden.

Meer informatie/aanmelding

Alzheimercafé Maastricht: Dementie en de notaris

Woensdag 5 Juni / 19.30 - 21.00 uur / Athos / Athoslaan 12 A / Maastricht

Wat kan de notaris betekenen voor mensen met dementie en hun naasten en welke zaken zijn belangrijk om te regelen? Deze avond zal een notaris te gast zijn en vertellen over zijn rol en allerlei juridische zaken waar u mee te maken kunt krijgen.

Alzheimercafé Stein: Feestelijke afsluiting van het seizoen

Dinsdag 11 Juni / 19.30 - 21.00 uur / Woonzorgcentrum Moutheuvel / Heerstraat Centrum 45 / Stein

We sluiten samen het seizoen af tijdens een gezellige, feestelijke bijeenkomst. 

Alzheimercafé Vaals: Slaapgedrag

Woensdag 19 Juni / 15.00 - 16.30 uur / ZC Langedael / Bloemendalstraat 148 / Vaals

Naarmate de dementie vordert, verandert het slaapritme van je naaste. Dat kan zich uiten in heel vroeg of juist heel laat naar bed gaan, onrustig slapen, ’s nachts dwalen, extreem vroeg opstaan. Wat zijn mogelijke oorzaken en mogelijke oplossingen om je naaste te helpen beter te slapen. Gastspreker: Koen Manders, gedragsverpleegkundige.

September

Dialogen rond dementie: 'Troost van illusies'

Woensdag 18 September / 19.00 - 20.30 uur / Greepzaal op niveau 4 van het MUMC+

Alzheimer Centrum Limburg organiseert jaarlijks een serie Dialogen rond Dementie. De dialoog op woensdag 18 september heeft als thema 'Troost van illusies'. Ethische vragen rond doen-alsof met dingen in de belevingsgerichte zorg. Gastsprekers zijn Dr. Ruud Hendriks en Dr. Ike Kamphof.De lezing vindt plaats van 19.00 tot 20.30 uur in de Greepzaal op niveau 4 van het MUMC+. De toegang is gratis en de zaal is open om 18.30 uur. Aanmelden is niet nodig. 

November

Dialogen rond dementie: 'Gezamenlijke besluitvorming over diagnostiek van dementie'

Woensdag 27 November / 19.00 - 20.30 uur / Greepzaal op niveau 4 van het MUMC+

Alzheimer Centrum Limburg organiseert jaarlijks een serie Dialogen rond Dementie. De dialoog op woensdag 27 november heeft als thema: 'Gezamenlijke besluitvorming over diagnostiek van dementie in de huisartsenpraktijk – ervaringen uit de praktijk en wetenschap'. Gastsprekers zijn Prof. dr. Job Metsemakers, drs. Julia Frijling en drs. Nadine Appelmans.

De lezing vindt plaats van 19.00 tot 20.30 uur in de Greepzaal op niveau 4 van het MUMC+. De toegang is gratis en de zaal is open om 18.30 uur. Aanmelden is niet nodig.