We nodigen mantelzorgers uit om, aan de hand van een aantal vragen, hun verhaal met ons te delen. Je verhaal vertellen en delen met anderen geeft ruimte in je hoofd. Verder hopen we dat de openhartige verhalen van mantelzorgers anderen een hart onder de riem steken of misschien wel inspireren.

Lees hier het verhaal van Nanda. Zij is mantelzorger van haar partner Henk. De diagnose van de ziekte van Henk is momenteel nog niet helemaal duidelijk. Er is waarschijnlijk bij Henk sprake van Parkinson en geheugenproblemen.

Kostwinner
Omdat de diagnose nog onduidelijk is en er nog allerlei onderzoeken lopen brengt dit zowel voor Nanda als Henk een onzekere tijd met zich mee. Wat zal de toekomst brengen en welke mogelijkheden zijn er? Nanda is een van de vele werkende mantelzorgers die naast de zorg voor hun partner ook nog gewoon een baan hebben. Nanda geeft aan dat haar baan ook zorgt voor de nodige afleiding, maar dat de combinatie op momenten ook zorgt voor stress. Nanda wil graag haar baan behouden omdat ze vreest dat ze straks kostwinner zal worden.

Verhuisd naar een appartement
Voordat Henk ziek werd runde hij nog een eigen bedrijf. Het bedrijf is inmiddels verkocht en Nanda en Henk zijn inmiddels ook verhuisd omdat Henk steeds moeilijker uit de voeten kon. Nu hebben ze een appartement zonder trappen en dat maakt het wonen een stuk plezieriger. Nanda en Henk hadden na hun verhuizing gehoopt op rustigere tijden. Echter deze bleven uit. De tijd is nu gekenmerkt door ziekenhuisbezoeken, onderzoeken, aanvragen voor ondersteuning en afwachten welke diagnose er straks gesteld wordt.
Een tijd vol onzekerheden en bureaucratische rompslomp.

Momenteel gaat het erg slecht met Henk, met als gevolg een opname in het ziekenhuis. Dit alles maakt Nanda erg verdrietig. Kan Henk nog herstellen of moet er nagedacht worden over een opname in een Hospice?

Begrip van werkgever
Nanda ondervindt veel steun van haar dochter. Moeder en dochter wandelen veel en praten samen over wat de toekomst brengen zal. Nanda komt ook regelmatig naar de contactgroep Dementie. Wat ze fijn vindt aan deze groep is dat ze gewoon haar verhaal kan vertellen en dat ze niet direct allerlei ongevraagde adviezen krijgt.” Er wordt gewoon naar je geluisterd en dat is zo fijn “, geeft Nanda aan. Maar ook merkt ze dat ze niet alleen is als werkende mantelzorger en dat het fijn is als je werkgever op de hoogte is van je mantelzorgsituatie. Nanda heeft ook haar werkgever op de hoogte gebracht en dit zorgt voor veel begrip. Nanda krijgt van haar werkgever de ruimte om er voor haar man te zijn als dit nodig is.

Op de vraag hoe Nanda zich bij dit alles staande houdt, geeft ze aan dat haar werk zorgt voor de nodige afleiding. Ook de steun van haar dochter is goud waard. Daarnaast is Nanda ook blij met de ondersteuning vanuit Steunpunt Mantelzorg. De groep waar ze naar toe kan om haar hart te luchten is fijn, maar ook het feit dat ze het steunpunt kan bellen als ze een vraag heeft waar ze niet helemaal uit komt. Dat stelt haar gerust.