Agenda voor zorgvrijwilligers

September

Vrijwilligersfoyer: Ontmoeting & Ontspanning

Woensdag 26 September / 11.00 - 12.30 uur / Steunpunt Mantelzorg Zuid / Sphinxlunet 3 / Maastricht

Gezellig informeel bijpraten, soms aan de hand van een thema. Een leuke manier om je collega vrijwilligers te ontmoeten èn er is vlaai! Aanmelden is niet nodig.

Mindfulness-wandeling met Anneloes

Donderdag 27 September / 10.00 - 12.00 uur / Vertrek 10.00 bij de parkeerplaats van De Nachtegaal | Gemeentebroek 6| 6231 RV in Meerssen

Anneloes neemt jullie wandelend mee door de natuur en focust op één zijn met de natuur, laat voelen wat dit met ons doet en zoekt naar verbinding met elkaar. De kruiden die jullie onderweg tegenkomen worden herkend en jullie leren de geneeskrachtige werking ervan.

Meer informatie/aanmelding
Oktober

Training voor vrijwilligers VPTZ

Maandag 1 Oktober / 09.30 - 17.00 uur / Steunpunt Mantelzorg Zuid / Sphinxlunet 3 / Maastricht

Maandag 1 oktober vindt bij het steunpunt een training plaats voor vrijwilligers die zich inzetten voor de Vrijwillige Palliatieve Terminale Thuiszorg.

Wandelen met Sjef Bastiaens

Dinsdag 2 Oktober / 13.30 - 15.00 uur / Locatie wordt nog bekend gemaakt.

Iedere 1ste dinsdagmiddag van de maand organiseert vrijwilliger Sjef Bastiaens voor ons de mooiste wandelingen in het Heuvelland. Wil je andere vrijwilligers leren kennen, trek dan snel je wandelschoenen aan! Een aparte uitnodiging volgt per e-mail.

Alzheimercafé Maastricht: De mantelzorgmakelaar

Woensdag 3 Oktober / 19.30 - 21.00 uur / Athos/ Athoslaan 12 A/ Maastricht

De mantelzorgmakelaar helpt bij allerlei regeltaken op het gebied van zorg, welzijn wonen en/of financiën. Welke ondersteuning kunt u krijgen via de gemeente, hoe schakelt u de thuiszorg in, bestaan er vergoedingen als u extra zorg nodig hebt of gebruik maakt van dagbesteding? Deze vragen en meer, de mantelzorgmakelaar komt hierover vertellen. En natuurlijk wordt u van harte uitgenodigd uw vragen voor te leggen. Gastspreker: De Mantelzorgmakelaar van Steunpunt Mantelzorg Zuid.

Alzheimercafé Stein: Dementie en een zinvolle daginvulling

Dinsdag 9 Oktober / 19.30 - 21.00 uur / Woonzorgcentrum Moutheuvel/ Heerstraat Centrum 45/ Stein

Informatie over mogelijkheden en ondersteunende middelen/materialen om in de thuissituatie activiteiten te ondernemen. Gastspreker is Kelly Martens van ergotherapiepraktijk Martens. 

Alzheimercafé Vaals: Dementie en medicatie

Woensdag 17 Oktober / 15.00 - 16.30 uur / ZC Langedael/ Bloemendalstraat 148/ Vaals

Helaas is er nog geen medicijn dat dementie kan genezen. Wel bestaan er medicijnen die de ziekte kunnen vertragen of verschijnselen kunnen verminderen. Deze medicijnen werken alleen bij bepaalde vormen van dementie, zoals de ziekte van Alzheimer. Hoe goed de medicijnen werken verschilt per persoon. Gastspreker: Eline Meijs, basisarts Sevagram.

Vrijwilligersfoyer: Ontmoeting & Ontspanning

Woensdag 31 Oktober / 11.00 - 12.30 uur / Steunpunt Mantelzorg Zuid / Sphinxlunet 3 / Maastricht

Gezellig informeel bijpraten, soms aan de hand van een thema. Een leuke manier om je collega vrijwilligers te ontmoeten èn er is vlaai! Aanmelden is niet nodig.

November

Wandelen met Sjef Bastiaens

Dinsdag 6 November / 13.30 - 15.00 uur / Locatie wordt nog bekend gemaakt.

Iedere 1ste dinsdagmiddag van de maand organiseert vrijwilliger Sjef Bastiaens voor ons de mooiste wandelingen in het Heuvelland. Wil je andere vrijwilligers leren kennen, trek dan snel je wandelschoenen aan! Een aparte uitnodiging volgt per e-mail.

Alzheimercafé Maastricht: De relatie liefdevol houden

Woensdag 7 November / 19.30 - 21.00 uur / Athos/ Athoslaan 12 A/ Maastricht

Dementie verandert de relatie met uw naaste ingrijpend. Dat is zwaar. Een knuffel, een kus of streling. Bijna niemand kan zonder. Als naaste moet je een manier vinden om de relatie liefdevol te houden. Gastspreker: Gerda van Ginneken, verpleegkundige en regiocoördinator Alzheimer Nederland.

Vrijwilligersfoyer: Ziekenbegeleiding

Maandag 12 November / 11.00 - 12.30 uur / Steunpunt Mantelzorg Zuid / Sphinxlunet 3 / Maastricht

Vandaag staat de ziekenbegeleiding centraal in de Foyer. Omdat het begeleiden van cliënten van en naar het ziekenhuis toch heel anders is dan wekelijks bij een cliënt thuis op bezoek gaan willen we eens specifiek aandacht besteden aan deze vorm van vrijwilligerswerk bij het steunpunt.

Alzheimercafé Stein: De impact op de mantelzorger

Dinsdag 13 November / 19.30 - 21.00 uur / Woonzorgcentrum Moutheuvel/ Heerstraat Centrum 45/ Stein

Dementie heeft een grote impact op het leven van uw naaste, maar zeker ook op dat van u als mantelzorger. In kleine groepjes gaan we met elkaar in gesprek over waar je als mantelzorger tegenaan kunt lopen.

Alzheimercafé Vaals: De ergotherapeut vertelt

Woensdag 21 November / 15.00 - 16.30 uur / ZC Langedael/ Bloemendalstraat 148/ Vaals

Hoe om te gaan met de dagelijkse problemen op het gebied van aankleden, koken, tuinieren of hobby’s uitoefenen. Gastsprekers: Ergotherapeut Helene van den Bosch en Ellen Thewissen.

Workshop 'Een andere kijk op gezondheid'

Donderdag 22 November / 14.00 - 16.00 uur / Steunpunt Mantelzorg Zuid / Sphinxlunet 3 / Maastricht

Gezondheid is iets van ons allemaal. Het gedachtengoed ‘Positieve Gezondheid’ gaat ervan uit dat niet de afwezigheid van ziekte maar het vermogen om zelf met alle fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven om te gaan van belang is. De eigen regie en mogelijkheden van mensen staat hierin centraal. Deze workshop wordt verzorgd door Burgerkracht Limburg. Het belooft een inspirerende middag te worden. Max. 25 deelnemers. 

Meer informatie/aanmelding

Dialogen rondom dementie: Vernieuwingen in het testonderzoek op de geheugenpoli

Dinsdag 27 November / 19.00 - 20.30 uur / Greepzaal op niveau 4 van het MUMC+

Alzheimer Centrum Limburg organiseert jaarlijks een serie Dialogen rond Dementie. De dialoog op 27 november aanstaande in het academisch ziekenhuis Maastricht heeft als onderwerp 'Vernieuwingen in het testonderzoek op de geheugenpoli. Wat vinden de patiënten hier zelf van?”  Gastsprekers zijn Drs. Angelique Gruters (UM) en Dr. Inez Ramakers(UM). De lezing vindt plaats van 19.00 tot 20.30 uur in de Greepzaal op niveau 4 van het MUMC+. 

De toegang is gratis en de zaal is open om 18.30 uur. Aanmelden is niet nodig.