Agenda voor zorgvrijwilligers

Mei

Alzheimercafé Maastricht: Wanneer de mantelzorger overbelast dreigt te raken

Woensdag 2 Mei / 19.30 - 21.00 uur / Athos/ Athoslaan 12 A/ Maastricht

Het aantal overbelaste mantelzorgers neemt toe. Waar herken je overbelasting aan? Hoe voorkom je overbelasting? Onze gespreksleider Jacqueline Lemmens gaat hierover in gesprek met Ellie Loman, die jarenlang de zorg heeft gehad voor haar partner met Parkinson Dementie.

Algemene introductiecursus voor vrijwilligers (deel 2)

Donderdag 3 Mei / 10.30 - 13.00 uur / Steunpunt Mantelzorg Zuid / Sphinxlunet 3 / Maastricht

We zien er naar uit om weer een nieuwe groep vrijwilligers klaar te mogen stomen voor hun inzetten bij onze cliënten. Het eerste deel van de introductiebijeenkomst, die bestaat uit 2 delen en een terugkombijeenkomst, vindt plaats in ons gebouw aan de Sphinxlunet 3. 

Ben je ook geïnteresseerd in vrijwilligerswerk in de zorg. Neem dan contact op met Annemarie, Marlies of Sonja, de vrijwilligerscoördinatoren via info@mantelzorgzuid.nl of per telefoon 043-3215046.

Alzheimercafé Stein: Wanneer spreek je van dementie

Dinsdag 8 Mei / 19.30 - 21.00 uur / Woonzorgcentrum Moutheuvel/ Heerstraat Centrum 45/ Stein

Wanneer ben je vergeetachtig en wanneer spreek je van dementie? En wanneer is het van
belang dit te laten onderzoeken? Gastspreker: Ria Meijers, casemanager dementie. 

Alzheimercafé Vaals: Gedragsverandering bij dementie

Woensdag 16 Mei / 15.00 - 16.30 uur / ZC Langedael/ Bloemendalstraat 148/ Vaals

Een persoon met dementie kan vaak erg veranderen, bijvoorbeeld qua gedrag. Misschien is de gedragsverandering van degene met dementie wel moeilijk om mee om te gaan. Want omdat zijn of haar gedrag verandert, verandert ook uw relatie met hem of haar. De persoon wordt steeds minder een partner met wie u alles kunt delen, en op wie u kunt steunen. Gastspreker: Debbie Peeters, verpleegkundig specialist in opleiding.

Algemene introductiecursus voor vrijwilligers (deel 3)

Donderdag 17 Mei / 10.00 - 12.00 uur / Steunpunt Mantelzorg Zuid / Sphinxlunet 3 / Maastricht

Terugkom bijeenkomst voor vrijwilligers van de Introductiecursus van 21.02 en 01.03 op kantoor. Voor de vrijwilligers die hebben deelgenomen aan de Introductiecursus van 21 februari en 1 maart is dit het derde en afsluitende deel. We bespreken ervaringen, geven informatie en gaan in op netwerkversterking.

Ben je ook geïnteresseerd in vrijwilligerswerk in de zorg. Neem dan contact op met Annemarie, Marlies of Sonja, de vrijwilligerscoördinatoren via info@mantelzorgzuid.nl of per telefoon 043-3215046.

Mindfulness-wandeling met Anneloes (nieuwe data)

Donderdag 24 Mei / 10.00 - 12.00 uur / Vertrek 10.00 bij de parkeerplaats van De Nachtegaal | Gemeentebroek 6| 6231 RV in Meerssen

Na het doorslaande succes van de wandeling in april nu 3 nieuwe data: 24 mei, 5 juli en 2 augustus. Noteer het alvast! Anneloes neemt jullie wandelend mee door de natuur en focust op één zijn met de natuur, laat voelen wat dit met ons doet en zoekt naar verbinding met elkaar. De kruiden die jullie onderweg tegenkomen worden herkend en jullie leren de geneeskrachtige werking ervan.
 

Meer informatie/aanmelding

Thema: De inspecteur vertelt; een lezing van een avonturier

Woensdag 30 Mei / 09.30 - 11.00 uur / Steunpunt Mantelzorg Zuid / Sphinxlunet 3 / Maastricht

Ben van Baardwijk is vrijwilliger bij het steunpunt en in Maastricht geen onbekende. Na jarenlang gediend te hebben in Nieuw Guinea en daarna als hofmeester op onderzeeboten, heeft Ben 32 jaar voor de politie in Maastricht gewerkt. Hij werd uiteindelijk hoofdinspecteur van de criminele recherche. Ben heeft zijn avonturen een aantal jaren geleden gebundeld in een boek Van blauw naar blauw. Op 30 mei geeft hij een bloemlezing van de hoogtepunten uit zijn werk. Aansluitend vindt de vrijwilligersfoyer plaats. 

Meer informatie/aanmelding

Vrijwilligersfoyer: Ontmoeting & Ontspanning

Woensdag 30 Mei / 11.00 - 12.30 uur / Steunpunt Mantelzorg Zuid / Sphinxlunet 3 / Maastricht

Onze maandelijkse 'instuif' waarbij we onder het genot van een kopje koffie en een stuk vlaai de gelegenheid hebben om eens even bij te praten met collega vrijwilligers aan de hand van een thema. 

Workshop: Netwerk Versterken in de Praktijk

Donderdag 31 Mei / 10.30 - 12.00 uur / Locatie wordt nog bekendgemaakt

Deze workshop is een boeiend vervolg op de Inspiratiesessie Netwerkversterken van 31 januari jl. Op een praktische manier wordt de vraag beantwoord hoe je als vrijwilliger je cliënt kan helpen om zijn/haar sociale netwerk uit te breiden of beter te gebruiken. 

 

Meer informatie/aanmelding
Juni

Workshop: Helend tekenen

Dinsdag 5 Juni / 13.00 - 15.00 uur / Steunpunt Mantelzorg Zuid / Sphinxlunet 3 / Maastricht

Nathalie Lambregts is coach creatieve therapie/kunstzinnige therapie. In een 2 uur durende workshop wordt je meegevoerd en ondergedompeld in een oase van mooie beelden. Nathalie werkt vanuit de overtuiging dat creativiteit voedend en verhelderend is.

Meer informatie/aanmelding

Alzheimercafé Maastricht: Wanneer het niet meer mogelijk is om thuis te blijven wonen

Woensdag 6 Juni / 19.30 - 21.00 uur / Athos/ Athoslaan 12 A/ Maastricht

Het is niet voor iedereen weggelegd om tot het einde van dementie thuis te blijven wonen. Hoe maak je dan een keuze voor een nieuwe passende woonomgeving? En wat is het verschil tussen een open of een gesloten setting? Een medewerker van het verpleeghuis en een casemanager dementie zullen u deze avond meer hierover vertellen.

Alzheimercafé Stein: In gesprek over de zorg

Dinsdag 12 Juni / 19.30 - 21.00 uur / Woonzorgcentrum Moutheuvel/ Heerstraat Centrum 45/ Stein

Onder het genot van een lekkere traktatie gaan we samen in gesprek over de zorg voor een naaste met dementie. Ook evalueren we kort wat u van het afgelopen seizoen vond en of u wensen heeft voor het nieuwe seizoen.

Academie Informele Zorg: Krachtig van binnen, sterk van buiten

Woensdag 13 Juni / 19.00 - 21.00 uur / Steunpunt Mantelzorg Zuid / Sphinxlunet 3 / Maastricht

In deze workshop van RADAR zijn we ook vooral interactief bezig en sluiten we zoveel mogelijk aan op de ervaringen en werksituaties van de aanwezige deelnemers. We hopen dat je door deze bijeenkomsten geïnformeerd over en geïnspireerd wordt door de betekenis ‘Eigen Kracht’. Mogelijk ook dat we met zijn allen meer inzicht krijgen in wat dit van ons als vrijwilliger, als medeburger vraagt. Trainers: Ellen Brouns en Kim Pieters. Opgave via www.academieinformelezorg.nl.

Alzheimercafé Vaals: Autorijden en dementie

Woensdag 20 Juni / 15.00 - 16.30 uur / ZC Langedael/ Bloemendalstraat 148/ Vaals

Vaak merken bestuurders met dementie zelf dat het autorijden niet meer gaat zoals voorheen. Zij besluiten dan zelf - met steun van familie - niet langer auto te rijden. Niet meer kunnen autorijden betekent verlies van zelfstandigheid en autonomie. Een moeilijk en ingrijpende beslissing. Hoe pak je dit aan? Praat mee over dit onderwerp.

Vrijwilligersfoyer: Ontmoeting & Ontspanning

Woensdag 27 Juni / 11.00 - 12.30 uur / Steunpunt Mantelzorg Zuid / Sphinxlunet 3 / Maastricht

Onze maandelijkse 'instuif' waarbij we onder het genot van een kopje koffie en een stuk vlaai de gelegenheid hebben om eens even bij te praten met collega vrijwilligers aan de hand van een thema.